Žaludeční kyselina a enzymy: klíč nejen ke zdravému trávení

Aktualizováno 23. 1. 2022

…přehledně o procesu trávení a důležitosti (u většiny nedostatečné) produkce žaludeční kyseliny a trávicích enzymů. Nejen kvůli trávení!


Co se v článku mimo jiné dozvíte:
* Žaludeční kyselina – co je zač
* HCl, trávicí enzymy, žluč – proč chceme dostatek
* Důsledky nedostatečné produkce HCl: střevo, slinivka a vstřebávání
* Důsledky nedostatečné produkce HCl: žaludek
* Žaludeční reflux a „léky“ na překyselení: škodlivé!
* Symptomy
* Příčiny nedostatku HCl (ty jednotlivé + příčiny nad příčinami)
* Řešení
* Kam dál pro informace


Článek pomůže snadněji porozumět podstatě nejen specifických trávicích obtíží (IBS, IBD, leaky gut, SIBO, potravinové intolerance/alergie) a jejich příčinám, ale i zdraví gastrointestinálního traktu (GIT) obecně, od jehož kondice se mnoho dalších komplikací zákonitě odvíjí. Shrneme si úlohu důležitých faktorů a základních podmínek nezbytných pro správné trávení nejen pro “začátečníky”, ale i “pokročilé”. Někdy totiž přes úzkoprofilové zavrtání se do specifické problematiky (jako je zdraví GIT) tzv. „zespoda“ zapomeneme na základní fakta a pohled více „svrchu“. A od toho by každé funkční řešení obtíží mělo začínat.

Travici soustava

Žaludeční kyselina

Základní podmínkou pro správné natrávení všech složek potravy je kyselina chlorovodíková (též solná, HCl), produkovaná žaludeční stěnou. Lidé s GIT problémy (jako je IBS a všechny jeho projevy jako nadýmání, zácpy/průjmy atd., disbióza, SIBO, candida, IBD – Crohn a ulcerózní kolitida, syndrom leaky gut apod.), které mohou ústit i v další komplikace na první pohled s trávením nesouvisející (další systémová onemocnění, „autoimunitní“ nemoci, tzv. psychické poruchy atd. ), mají téměř vždy nízkou tvorbu žaludeční kyseliny. Trpí tzv. hypochlorhydrií. Pro mnohé je možná také překvapivá informace, že se tak děje i u lidí, kteří mají žaludeční reflux/pálení žáhy a naprosto nevhodně na to berou farmaka na snížení žaludeční kyseliny – k tomu ale více později v článku.
Proč tomu tak je a proč je dostatek HCl naprosto zásadní?

HCl, trávicí enzymy a žluč – proč chceme dostatek

Trávení začíná již v ústech žvýkáním a prosliněním potravy, ale trávení zejména proteinů (bílkovin) začíná v žaludku. HCl aktivuje enzym pepsin, který má za úkol rozložit komplexní proteiny z potravy na peptidy a aminokyseliny. K tomu však potřebuje velmi kyselé prostředí – pokud se tedy netvoří dostatek kyseliny, pepsin nemůže plnit svoji funkci. Uvádí se, že pH v žaludku pro optimální trávení bílkovin se pohybuje mezi 1,5 – 2,2.

Díky nedostatku HCl v žaludku je tedy celý trávicí proces ihned od začátku narušený. Střevní stěna a pankreatické enzymy, které zodpovídají za další kroky v trávení, potřebují přijmout proteiny již správně naštěpené, jinak nemohou plnit svoje další funkce.

Vysoká kyselost v žaludku řídí činnost slinivky, která reaguje na přicházející stravu putující ze žaludku do dvanáctníku. Za optimální situace má toto jídlo kyselé pH okolo 2, čímž stimuluje produkci velmi důležitých hormonů ve dvanáctníku – sekretinu a cholecystokininu. Sekretin dává vědět střevům, že potrava přichází, stimuluje tvorbu žluči a především stimuluje slinivku k tvorbě zásadité látky, která neutralizuje kyseliny v jídle (dvanáctník a střevo mají totiž zásaditější prostředí). Díky tomu mohou pankreatické enzymy správně strávit proteiny, tuky i sacharidy. Cholecystokinin potom zodpovídá za to, aby slinivka vůbec začala produkovat trávicí enzymy a navíc dává signál žlučníku, aby vypustil žluč do dvanáctníku (pro trávení tuků) – což není možné při nízké hladině žaludeční kyseliny.

Žaludeční kyselina podněcuje svěrač mezi žaludkem a jícnem (gastroesofageální svěrač), aby se uzavíral a kyselina spolu s potravou nepronikala zpět do jícnu, kde by ho mohla poleptat (tzn. reflux, GERD, pálení žáhy – viz níže v článku). Aktivuje také svěrač mezi žaludkem a dvanáctníkem (pylorický), aby se otevřel a potrava putovala dále do tenkého střeva.

Důsledky nedostatečné produkce HCl: střevo, slinivka a vstřebávání
propustné střevo

Propustné střevo: dobře nestrávená potrava, patogeny a (endo)toxiny pronikají do krve skrze otevřené spoje ve střevě; vzniká zánět – potravinové intolerance – (imunitní) systémová onemocnění (vč. psychických a civilizačních chorob)

Právě k návratu potravy a šťáv do jícnu ale u mnoha lidí běžně dochází a jedná se o nepovšimnutý a tradičně v rámci nemocnického systému (včetně gastroenterologie) podceňovaný a chybně řešený problém, z kterého ústí mnoho typů trávicích a dalších nemocí.
Nedostatek HCl v žaludku způsobuje nedostatečné trávení a především vstřebávání i na úrovni střeva, protože souvisí taktéž s tvorbou žluči a trávicích enzymů, jak jsme si již popsali výše.
Představuje to také v první řadě zátěž pro slinivku, která musí produkovat o to více enzymů, aby došlo k efektivnímu rozložení nedostatečně neštěpených bílkovin. Pokud to trvá dlouhodobě, slinivka se vyčerpá a není schopná produkovat dostatek enzymů.

Dobře nestrávená potrava, nežádoucí látky, patogeny a toxické látky potom tedy pronikají do tenkého střeva. Ve střevě se množí bakterie, které se živí na nestrávené potravě, produkují endotoxiny a snadno tak dochází k narušení stěny tenkého střeva  a rozvoji „leaky gut” (syndromu propustného střeva). Skrze otevřené spoje ve střevě se potom  nežádoucí látky a endotoxiny (produkovány přítomnými bakteriemi) dostanou do krevního oběhu, provokují imunitu, produkci histaminu a způsobují tak alergie a potravinové intolerance, (auto)imunitní reakce, řadu tzv. „klasických“ civilizačních chorob a také psychických/neurologických obtíží (od depresí, úzkostí přes ADHD až třeba po tzv. poruchy příjmu potravy). Psychické obtíže zde z pohledu narušeného GIT způsobuje propojení nerovového systému na ose střevo-mozek, nadbytek škodlivého serotoninu (a často nedostatek dopaminu) nebo také nedostatečné vstřebávání živin potřebných pro optimální funkci mozku.

V souvislosti s HCl ale tedy můžeme shrnout, že její nedostatek může způsobit výše popsaný mechanismus a být tedy tak jednou z příčin leaky gut a s tím souvisejícím řetězcem obtíží. Další příčiny propustné střevní bariéry a více informací o této velmi důležité problematice naleznete v samostatném odstavci v článku Jak škodí lepek (a jiné antinutrienty)?

Trávení z pohledu jednotlivých makroživin:
Proteiny jako je kasein (zejména typ A1 z mléka a mléčných výrobků velkochovných plemen krav) a lepek (z obilovin) se obzvlášť u lidí s nedostatkem HCl rozloží na látky podobné opiátům – gluteomorfin a kasomorfin – které se vážou na opioidní receptory v mozku, brání jeho normální funkci a jsou příčinou mnohých tzv. psychických poruch a neurologických obtíží (deprese, úzkosti, schizofrenie, autismus, ADHD a ADD, ale třeba i poruchy příjmu potravy).
Tento proces a problematika v podobě lepku a kaseinu A1 (z velkochovných mléčných výrobků) se však netýká pouze těch, kteří mají HCl nedostatek. Doporučuji k přečtení článek Jak škodí lepek (a jiné antinutrienty)?, jeden ze svých FB příspěvků Mléko a mléčné výrobky: kompletní shrnutí nebo článek Sacharidy (odstavec „Které sacharidy jsou nejlepší?“). Lepek i kasein typu A1 (při jeho převaze v jídelníčku z velkochovných výrobků) jsou také mezi jednu z příčin leaky gut.
I další proteiny, pokud nejsou řádně natráveny již v žaludku díky nedostatku HCl, však takto dále pronikají do trávicího traktu a působí abnormální reakce imunitního systému (produkce histaminu), obzvlášť pokud skrze leaky gut pronikají do krve. Jak navíc již bylo zmíněno, představuje to také práci pro slinivku navíc, musí produkovat více trávicích enzymů, postupně se vyčerpává.

Nedostatečně strávené sacharidy umožňují rozvoj bakteriální nerovnováhy v tenkém i tlustém střevě (SIBO/disbióza; s tím může souviset také citlivost na FODMAP sacharidy) a nárůst patogenních organismů jako jsou kvasinky, protože pro ně představují zdroj potravy navíc. Patogeny uvolňují endotoxiny, které narušují GIT a podporují tvorbu histaminu, prostaglandinů (imunitní reakce), dále zvýšení serotoninu ve střevech a estrogenu; dochází ještě k většímu zvýšení kortizolu (hlavní stresový hormon) a vzniká celý koloběh pro-zánětlivých, stresových činitelů.

Žlučník není stimulován, aby uvolnil žluč a tudíž ani tuky se správně nevstřebávají (což se může projevit řidší stolicí a nestrávenými zbytky potravy v ní).

Při nedostatku HCl může dojít také k malabsorpci aminokyselin (protože bílkoviny nejsou řádně metabolizovány) a nezbytných mikroživin (vitamínů, minerálů). Žaludeční kyselina navíc také pomáhá aktivovat vnitřní faktor, což je druh glykoproteinu tvořící se v žaludku, který je nezbytný pro vstřebání vitamínu B12 dále ve střevě.

Důsledky nedostatečné produkce HCl: žaludek

Žaludeční kyselina je ale také klíčovou součástí imunitního systému a představuje účinnou bariéru pro mikroby a patogeny, které běžně přijímáme také s potravou. Při nedostatku HCl se mohou přemnožit a působit problémy dokonce i v samotném žaludku (který je jinak nejvíce sterilní částí GIT). Jedná se např. o helicobactera a campylobaktera pylori, candidu, salmonelu, e. coli, streptokoky. Tyto patogeny se mohou usadit nejen v žaludku, ale také posléze uchytit ve střevech nebo kdekoli v systému.
Trávení sacharidů začíná již slinami v ústech (důležité je tedy jíst v klidu, důkladně žvýkat a potravu proslinit do hladka!), v žaludku se potom tento proces zastavuje a sacharidy musí čekat, než se dostanou do dvanáctníku, aby byly úplně strávené. Při nízké hladině HCl však začínají kvasit takto čekající v žaludku díky přítomným patogenům a produkují různé (endo)toxiny a plyny.
Následně může také snadno dojít k bakteriální nerovnováze, nárůstu nežádoucích patogenů a endotoxinů ve střevech, jak bylo zmíněno výše.

Žaludeční reflux a „léky“ na překyselení: škodlivé!

Běžnou příčinou žaludečního refluxu je nedostatek kyseliny HCl, nikoli její přebytek. Příčina v podobě nadbytku je však hojně rozšířena jak mezi veřejností, tak i mezi mnohými doktory. Symptomy nedostatku (zpravidla jen domnělého) jsou, paradoxně, podobné nadbytku. Zvýšené množství bakterií a patogenů v tenkém střevě díky nedostatku HCl  způsobuje produkci plynů, které mohou stoupat vzhůru trávicím traktem.
To samé způsobí i kvašení žaludečního obsahu, kdy se plyn uvolní do jícnu, sliznice se poleptá a bolí. Ruku v ruce s pomalejším trávením zvětšený objem ve střevě tlačí na žaludek a  dále na svěrač mezi žaludkem a jícnem. Tento gastroesofageální svěrač má za úkol pustit potravu do žaludku, ale také udržet kyselinu a natrávené jídlo, aby se nevracely do jícnu. Navíc, jak jsme si zmínili v úvodu, k tomu, aby se správně uzavíral ho podněcuje právě dostatek HCl!
Také potrava dlouho ležící v žaludku správně nenatrávená  se může vracet do jícnu, protože se jí neotevře pylorický svěrač mezi žaludkem a dvanáctníkem (nízká HCl=není signál pro otevření), aby sestoupila dolů do tenkého střeva – jde tedy zpět nahoru a opět leptá jícen, vzniká reflux, pálení žáhy, GERD.

Příčinou refluxu tohoto typu může být nadváha, kdy tuk v břiše tlačí na žaludek a logicky se tento mechanismus dá aplikovat i na těhotenství.
Běžnou příčinou je také nadbytek stresového hormonu a neurotransmiteru serotoninu, který jsme popisovali již výše jako součást celého stresového řetězce těla (vysoký kortizol – serotonin – estrogen – endotoxiny – histamin). Serotonin stahuje tkáně a cévy a to samé dělá také na úrovni jícnu – proto reflux.

Doktoři konvenční medicíny to obyčejně řeší tak, že předepisují jako lentilky „léky“ (tzv. PPIs – proton pump inhibitors, H2 blokátory a antacida), které kyselinu snižují (přitom je zapotřebí pravý opak!). Jednoduše jako s každou zdravotní obtíží: „Máte překyselení, spadlo na vás z čistého nebe, prostě to tak je, vlastně za to nemůžete, nic se s tím dělat nedá, ale tady vám dám prášek, co to léčí!“ Pacient se zaraduje, jak je to vlastně jednoduché a jak mu pan doktor předepsal lék. Nejenomže většina syntetických „léků“ neléčí, potlačují jen symptomy, neřeší příčinu a/nebo jsou dlouhodobě neúčinné, ale mají navíc tzv. „vedlejší“ následky, které obtíž jen prohloubí nebo podnítí velmi často rozvoj obtíží dalších. Vrcholem je, když se jedná o „léčiva“, která mají snižovat/navyšovat něco, co snižovat/navyšovat nechceme a chceme z podstaty lidské fyziologie pravý opak. To je případ přípravků na překyselení/reflux, statinů na cholesterol a nebo „antidepresiv“ na bázi serotoninu.
Některé přípravky se dají také volně koupit v lékárně a běží na ně reklamy typu „Pálení žáhy? Klidně se přejezte jako popelnice, spolkněte piluli a jste v pohodě.“

PPIs a H2 blokátory mnohdy dočasně uleví, sníží kyselost, tedy i pálení (zahladí symptom). Dlouhodobě ale neřeší příčinu a co víc, narušují trávení, vstřebávání (tím, jak trvale snižují kyselost) a střevní mikrobiom, zadělávají na následné závažnější komplikace (útlum metabolismu, oslabení imunity, narušení hormonální rovnováhy, psychické obtíže, zvyšují i kardiovaskulární úmrtnost).  Po dlouhodobém užívání je vhodné dávky postupně snižovat a začít s úpravou stravy do její vhodné podoby, a podchytit další fyzické i psychické stresory vhodnými způsoby.

Symptomy

Prvotními, zjevnými projevy nedostatečné produkce žaludeční kyseliny může být:
nadýmání, plyny a říhání (často brzy po jídle), výše popsaný žaludeční reflux/GERD, tlak a křeče v žaludku nebo jeho nafouknutí (často do hodiny po jídle), častá žaludeční nevolnost, dlouhodobě zapáchající dech (bakteriální fermentace v žaludku), zapáchající tělesný odér (čím více bakterií a patogenů narůstajících v celém těle, tím více produkují toxinů), viditelně nestrávené kousky potravy ve stolici, dlouhodobě průjmy nebo zácpy, únava po jídle (trávicí proces stojí o to více energie), rychlý pocit plnosti po jídle, ale přesto stále hlad (potrava zůstává v žaludku, ale pocit hladu z nedostatečného vstřebávání živin), slabé/křehké nehty a vlasy (nedostatečné vstřebávání vitamínů, minerálů, bílkovin) a také například averze k masu a jídlům bohatším na živočišné bílkoviny (speciálně  maso, vyžaduje totiž více HCl. Platí to ale i obráceně: absence živočišných bílkovin ve stravě nemusí dostatečně stimulovat tvorbu HCl, proto se vegani a vegetariáni často potýkají s jejím nedostatkem).

Příčiny nedostatku HCl

Mezi příčiny patří:
* dlouhodobě nevhodná strava (kontext celé stravy – tzn. nevhodné zdroje sacharidů, tuků a bílkovin a/nebo jejich nevhodné množství; vyzdvihnout zde můžeme především vysoce průmyslově zpracované potraviny a junk-food, lepek a nadbytek antinutrientů, velkochovné živočišné potraviny, PUFA tuky (omega-3 a omega-6), nevhodná úprava jídla atd., ale třeba i veganská a vegetariánská strava, protože dlouhodobá absence živočišných bílkovin nemusí dostatečně stimulovat tvorbu HCl a navíc přítomnost velkého množství antinutrietnů z rostlinné potravy GIT narušuje; dále sem patří tzv. paradox „zdravé“ výživy, tedy pouze domněle zdravé stravy, která však ve skutečnosti z pohledu na lidský metabolismus zdravá není – více o tom např. v článku o lepku a antinutrientech),
* většina syntetických „léků“ (na bolest/nesteroidní protizánětlivé léky na bázi paracetamolu a ibuprofenu, syntetická antibiotika, léky na překyselení/reflux, na spaní, na tlak, statiny, antidepresiva, antikoncepce),
* již rozvinuté GIT problémy nadále podlamující trávení (produkci HCl) nebo také již přítomné * patogeny, endotoxiny a serotonin ve střevě (tem se podílí mj. na kontrakci svaloviny jícnu = reflux),
* toxické látky z vnějšího prostředí (vč. některé klasické „chemické“ kosmetiky a domácích čističů, nefiltrovaná voda, EMF – nadbytek elektrosmogu…),
* chronický emoční stres (stejně jako fyzické stresory výše zmíněné snižuje produkci žaludeční kyseliny a „vypíná“ pro zdravé trávení nezbytný parasympatický, klidový nervový systém – bloudivý nerv; narušuje tak celé trávení).

Příčina nad příčinami
Po letech věnování se problematice GIT a obecně problematice zdraví z funkčního pohledu však vidím jednu konkrétní “vyšší” příčinu, která stojí nad všemi z těchto „nižších“ příčin – ty se potom od ní odvíjejí a hlavně se na ní nabalují další související negativní mechanismy/problémy.
Je to utlumený/neefektivní metabolismus. Proces jsem popsala také v 1. dílu článku o SIBO (pro více informací čtěte tam), což je logické, protože SIBO mnohdy vzniká jako důsledek nedostatku žaludeční kyseliny a /nebo trávicích enzymů. Nadto neefektivní metabolismus a mechanismus stresu je příčinou veškerých obtíží a onemocnění, nejen těch trávicích.

Pokud je tělo pod působením stresorů fyzických a/nebo psychických, dochází k utlumení štítné žlázy (nedostatečné konverzi T4 na aktivní T3), protože organismus produkuje chronicky zvýšené množství stresových hormonů a investuje do toho veškeré své síly ( = není prostor na produkci dalších hormonů a jiné procesy). Kortizol působí také sám o sobě jako antagonista vůči štítné žláze. Metabolismus se přepíná následně do úsporného režimu, vypínají se “přebytečné” funkce (na které není prostor) a tělo se soustředí na stav přežití „fight or flight“ – boj nebo útěk, který nás chránil od pravěku a mobilizoval skrze stresové hormony buď k boji nebo útěku před nepřítelem. Dominantním se stává sympatický nervový systém.
Z tohoto pohledu jsou potom “přebytečnými” (utlumenými) funkcemi mimo jiných právě trávicí procesy, snadno dochází k nedostatečné produkci žaludeční kyseliny a trávicích enzymů a vznikají jakékoli disfunkce na úrovni GIT. Po většinu času bychom totiž měli být spíše v režimu „rest and digest“, parasympatickém nervovém systému, kdy je správně aktivován také bloudivý nerv („vagus nerve“). Ten se větví z mozku do různých částí těla, má zodpovědnost za řízení mnoha funkcí v těle včetně trávení: od stimulace orgánů k sekreci trávicích enzymů a žluči až po peristaltiku a motilitu.

Jak k neoptimálnímu metabolismu dochází? Některé z příčin jsme si již zmínily a obecně se dají shrnout do kategorie „působení fyzických a psychických stresorů„. Přítomnost těchto stresorů potom neoptimální stav nadále podrývá a vše se točí v začarovaném kruhu. Odstraňování těchto stresorů je hlavní náplní projektu EliHealth a věnuji se tomu ve všech svých článcích.

Řešení

Existuje několik přirozených řešení, jak podpořit dostatečnou tvorbu žaludeční kyseliny (a tedy i trávicích enzymů a žluči). Jedním je její suplementace v podobě užívání kapslí s látkou betain HCl při jídle podle specifického postupu, kdy je velmi důležité nastavit individuální optimální dávku a posléze ji po určité době podle výsledků a symptomů snižovat. Navíc tzv. „test betainu“ také může lépe odhalit, zda vůbec problém s nedostatkem kyseliny máme. Důležité je zvolit také kvalitní produkt bez balastních látek, protispékavých látek a pojidel; některým může pomoci, pokud obsahuje také enzym pepsin. V současné době užívání betainu už příliš nedoporučuju, protože jeho dlouhodobé užívání má své nevýhody a některým lidem ani krátkodobě nepomáhá. Zvýšení žaludeční kyseliny a tedy zlepšení trávení je především o celkovém zefektivnění metabolismu a snížení stresové zátěže skrze fyziologický „základ“. Bez toho ani dobrá „nadstavba“ (několik málo vhodných suplementů nebo léčivých látek) sama o sobě ke zdraví nevede.

Pomáhá také stimulace žaludečních šťáv pomocí užívání jablečného octa (kvalitního, nefiltrovaného) nebo šťávy z čerstvého citronu/limety do trochy vody před jídlem; množství je opět individuální.  Do octa, šťávy z limety/citrónu lze také společně s kořením/bylinkami a solí nakládat maso nebo je použít do jídel, také se tím usnadní trávení živočišných bílkovin a stimuluje kyselina. S trávením mohou pomoci také krátce vařené vývary z kostí nebo jen (teplá) voda s přidaným kvalitním grass-fed nebo rybím hydrolyzovaným kolagenem – vývary a kolagen mají také specificky hojivé účinky na střevo (leaky gut), antistresové působení a další zdravotní benefity. Žaludeční kyselinu, enzymy a žluč mohou také stimulovat určitá koření nebo bylinky pravidelně používaná do jídel nebo i některé přirozeně nahořklé potraviny. Tyto postupy je však třeba použít v celkovém kontextu ozdravy trávení a metabolismu, tzn. samy o sobě vytržené z kontextu nedostatek žaludeční kyseliny nevyřeší.

U většiny lidí je více než vhodná také suplementace trávicích enzymů (pozor, pouze kvalitního přípravku bez plnidel – nepřekvapivě v běžných lékárnách u nás neseženete). Takto užívané enzymy podpoří trávicí proces a doplní vlastní trávicí enzymy (kterých nezřídkakdy produkujeme nedostatek), pomohou rozložit, vstřebat a využít živiny z potravy, usnadní již třeba kompromitovanému střevu práci a pomohou ho tedy také hojit.

Velmi důležité a velmi podceňované je důkladné rozžvýkání a proslinění jídla, které byste měli polykat ve formě kaše bez jakýchkoli kousků – trávení je započato již slinami v ústech; žaludek a střeva pak nejsou zatíženy nerozmělněnou potravou.
Problémy se zuby např. u starších lidí nebo po operaci nejsou výmluvou nebo omluvou pro to, jíst sice měkké, zato ale nevhodné, nevýživné a zdraví podrývající jídlo (rohlíky a sladké průmyslové pečivo, piškoty, sladké limonády s umělými sladidly a glukózo-fruktózovým sirupem, nekvalitní jogurty z velkochovného mléka a průmyslové pudinky nebo vysoce problematické a střevo/metabolismus přímo devastující tekuté „výživy“ typu Nutridrink, Fresubin, Ensure atd.! – o těch více např. v článku SIBO 2. díl v kapitole „Léčebný protokol“ v části o elementární dietě). Všechny vhodné zdroje živin lze uvařit opravdu doměkka, volit měkčí typy vhodných potravin a nebo dokonce rozmixovat pokud nejsou zuby, v ústech potom už jen proslinit.

Jezení vhodného jídla s chutí, vědomím, vděčností a především v klidu bez spěchu a bouřlivých emocí (jak negativních, tak pozitivních) – v parasympatickém režimu – je záležitostí, která nám také mnohdy uniká.

To nás vrací opět k celostnímu řešeníúpravě stravy a životního stylu; tedy podchycení fyzických i psychických stresorů, které narušují nejen trávicí procesy, ale celý metabolismus a zdraví. Je potřeba odstranit hlavní příčinu a tou je neefektivní metabolismus (a utlumená štítná žláza). Výše zmíněné postupy (protokol s betainem HCl, enzymy, jablečný ocet, citrón, koření atd.) jsou sice vhodné pro obnovu a podporu zdraví GIT, avšak samy o sobě nestačí.

Kam dál pro informace:
Tomu, jak pro-metabolickým přístupem ke zdraví podchytit stresory fyzické a/nebo případně psychické, se věnuji na jednom místě v konkrétním a praktickém Pro-metabolickém receptáři a základním průvodci ke zdraví dle fyziologie a napříč svými články na webech. Seznam doporučených článků naleznete zde na webech na stránce Pro-metabolická strava (fyziologická výživa). Doplňují je také příspěvky na FB.

Share

26 komentáře u “Žaludeční kyselina a enzymy: klíč nejen ke zdravému trávení

  1. Dobrý den, jelikož mám celoživotně problémy s trávením, tlak v žaludku, nafouknuté břicho, časté zvracení,(tím si ulevím) nadýmání, slabé nehty, nejím maso, pouze občas kuřecí, a to velice málo.Zapáchající dech ani tělesný odér nemám, na zácpou netrpím, občas průjem,podle toho, co sním, mám celkem pravidelnou stolici někdy i 3 x za den.Nemám potřebu jíst hodně, spíše naopak jím malé porce. Byla mi zjištěna přemnožená bakterie helicobakter pyroli v žaludku, na kterou jsem dostala dvoje antibiotika. Po určité době po dobrání antibiotik jsem začala mít problémy typu žbluňkání, škrundání v břiše, ám to už několik měsíců. Na gastru mi nabídli kolonoskopii, kterou jsem odmítla, jinak mi nepomohli. Nechala jsem si udělat spoustu krevních testů, na lepek, štítnou žlázu , slinivku a vše, co se týká trávicích orgánů, a vše bylo v pořádku. Mám pocit, že kdybych nic nejedla, tak by mi bylo dobře. Když se někdy s chutí dám oběd, tak se mi stane, že třeba v noci cítím, že mám pořád jídlo v žaludku a se přinutim zvracet, a vyzvracim velké množství „vody“ se malými zbytky jídla. Není to hustý, spíše tekuté. Vyzkoušela jsem probiotika, aloe vera. bilinky, různé čaje, ale nic mi nepomohlo. Na úlevu používám kapky Algifen neo. Jediný lék, který beru je Prestário neo combi na tlak. Je mi 69 let, vážím 75 kg, jsem vysoká 170 cm. Stres mám někdy asi jako každý druhý, velký stres jsem zažila, když mi umřel můj 14 letý pejsek, to jsem špatně psychicky nesla. Jinak nejsem žádný nervák a umím si v životě poradit. Také mi kvůli mým problémům vyoperovali žlučník, a mám pocit, že to potom bylo ještě horší. Moc prosím o užitečnou radu, která by mi už konečně pomohla vyřešit moje trávicí problémy. Moc děkuji za Vaší odpověď.
    S úctou Soňa Záhorková

    • Dobrý den Soňo,

      je to komplexní problém, který se rozvíjí už desítky let díky fyziologicky nevhodným faktorům/stresorům. K tomu bych doporučila tento článek: http://www.elihealth.cz/prat-zdravi-nestaci
      Nabízím také osobní spolupráci: http://www.elihealth.cz/vyziva-zdravi-konzultace Můžete se mi pak v případě zájmu ozvat na email.
      Nebo praktický e-book, Průvodce ke zdraví: http://www.elihealth.cz/e-book1
      Ve Vašem případě bych volila konzultace, protože tam máte máte věci, které probírám s klienty individuálně (např. nevhodné versus vhodné suplementy/léčivé látky, škodlivá farma), ale e-book, kde je nezbytný základ a jak ho uvést do praxe, je taky možností a vhodným prvním krokem. Nebo si ho lidé pořizují zatímco čekají na termín pro konzultaci.

      Co se týče vyšetření, krevních testů, gastra a systému obecně, tak uprostřed tohoto článku se věnuju právě vyšetřením a krevním testům, jejich zbytečnosti až škodlivosti: http://www.elihealth.cz/vitamin-d

      Plný podnětů je a k podstatě všeho jde taky tento FB příspěvek, také doporučuji: http://www.facebook.com/EliHealth.cz/posts/1902791393245180

      Eliška

  2. Dobrý den, již asi deset let užívám jednou denně ráno před jídlem lék Helicid 20. V dnešním době se cítím, že špatně trávím jídlo, jsem po jídle hodně unavený atd. Chtěl bych se proto zeptat, jestli je nějaké řešení, abych dosáhl toho, že bych lék nemusel užívat. Doktor mi ho před 10 lety předepsal na pálení žáhy bez předchozího vyšetření. Je tedy možné užívat nějaké trávicí enzymy? Předem děkuji za odpověď. Petr

    • Dobrý den Petře,

      samozřejmě že řešení je – a to je na prvním místě vysadit Helicid. Jak popisuji i v tomto článku, tak problém je nedostatek žaludeční kyseliny, nikoli nadbytek. Helicid tak není žádný lék.
      Nedostatek žaludeční kyseliny a trávicích enzymů vzniká v důsledku dlouhodobého působení nevhodných stresových faktorů, kdy dojde k útlumu metabolismu a s tím spojeným nežádoucím procesům, ze kterých vzniká jakákoli nemoc. Mezi ty procesy patří právě i nedostatečná tvorba žaludeční kyseliny, kterou si Helicidem ještě více devastujete.
      Trávicí enzymy jsou berlička, která ale bez „základu“ nefunguje.
      Doporučuji toto shrnutí: http://www.facebook.com/eliska.slukova2/posts/10209421891580957
      A pak taky 2 články, které Vám jistě mnohé napoví, jak to vše vzniklo http://www.elihealth.cz/nevhodne-faktory-tehotenstvi a http://www.elihealth.cz/prat-zdravi-nestaci

      Nezbytný fyziologický „základ“ na jednom místě je pak shrnut v propracovaném e-booku: http://www.elihealth.cz/e-book1 díky kterému si může každý výrazně polepšit, až obtíže úplně odstranit (dle svého stavu a schopností). Nabízím také dva formáty individuální spolupráce http://www.elihealth.cz/vyziva-zdravi-konzultace

      Eliška

  3. Dobrý den, byla mi zjištěna histaminová intolerance. Dlouhodobě mám potíže se zácpou, trávením, nafouklým břichem, akné, bolestí kloubů, svěděním, úzkostmi atd. Myslím, že by příčinou mohlo být SIBO a když jsem četla Váš článek, došla jsem až k nedostatečné tvorbě žaludeční kyseliny..Brala jsem léky na reflux a myslím, že trpím pravým opakem…Poradíte prosím jak z toho ven a popřípadě na jakého odborníka se obrátit. Děkuji Stanislava Koubová

    • Dobrý den Stáňo,

      děkuji za dotaz. Pošlu Vám během dneška na e-mail instrukce, kde a v jakých článcích si zde na webech přečíst další informace ke zdraví a nebo jak postupovat, pokud byste měla zájem o e-book (kde je nezbytný fyziologický „základ“ na jednom místě), konzultace a řešení Vašich obtíží hlouběji.

      Eliška

  4. Dobrý den, perfektní článek, moc za něj děkuji! Zajímalo by mě více o tzv. „testu betainu“. Lze jej zakoupit v lékárně nebo dělá lékař nebo pod jakým názvem ho vůbec hledat? Předem moc děkuji za odpověď.

    Adéla

    • Dobrý den Adélo, těší mě, že pro Vás byl článek přínosný. V současné době užívání betainu už příliš nedoporučuju, protože jeho dlouhodobé užívání má své nevýhody a mnohým lidem ani krátkodobě nepomůže. Zvýšení žaludeční kyseliny a tedy zlepšení trávení je především o celkovém zefektivnění metabolismu a snížení stresové zátěže skrze fyziologický „základ“. K tomu doporučuju článek http://www.elihealth.cz/prat-zdravi-nestaci Bez toho ani dobrá „nadstavba“ (několik málo vhodných suplementů nebo léčivých látek) sama o sobě ke zdraví nevede.

      Eliška

  5. Dobrý den, 4 roky jsem užívala léky na reflux. Lék opravdu pálení záhy utlumil. V loni se zažívací obtíže objevili v plné parádě. Gastroenterolog o nedostatku žal. kys. nechtěl vubec slyšet, žáha při nedostatku prý nepálí, nasadil silnější lék controloc 40. Žádný lék už 5 den neberu a moje vnitřnosti cítí obrovskou úlevu. Dnes jsem začala pít jablečný ocet s vodou a celý den klid až teď večer opět pálení záhy. Koupila jsem si ještě betaineHCl + pepsin a uvidíme. Snad už bude po 4letech lépe. Celkově se cítím unavená, už jsem cítila s helicidem, že se mi nevstřebávají živiny, prostě mnou jídlo jen procházelo. Ppi je svinstvo a Dr už moc nevěřím. Vím,že už většině moc nedoporučujete, ale po těch zkušenostech už to prubnu. Děkuji za Váš článek a rady.

    • Dobrý den, narazila jsem zpětně na Váš komentář zde pod článkem. Tehdy v té době jsem Vám ale posílala e-mail, jak v této situaci postupovat, případně co si k tématu přečíst/poslechnout. Možná Vám tehdy spadl do spamu (Seznam, na kterém máte email, to někdy dělá) a proto jste ho nenašla v doručených. Pokud byste potřebovala moji pomoc, neváhejte napsat na eli.slukova@yahoo.com Doporučuji také k poslechu podcast a audio články, které od letošního jara vychází a kde probíráme mnoho konkrétních věcí, ale i celkový přístup ke zdraví. Seznam doposud vydaných najdete na https://www.elihealth.cz/podcast nebo rovnou na kanále na YouTube: https://www.youtube.com/@EliHealth Brzy vyjde 7. díl, kde bude mnoho zajímavých informací.
      Eliška

  6. Dobrý den, mám inkompetenci kardie a baretuv jicen dostala jsem Nolpazu že prý to musím brát. Je vlastně ze me vegan jelikoz uz mnoho jídla špatně trávím. Objednala jsem se na vyšetření potravinových intoleranci ale asi bude problém v te zaludecni kyseline. Co s tím? Mám objednané i enzymy obcas si dam jablecny ocet aloe vera . Má otázka je zda vysadit nolpazu jelikoz nemam pocit ze by me to nějak pomahalo na druhou stranu si nechci zhoršit to působení na jicen .

    • Dobrý den Eriko, veganství není řešení, protože rostlinná strava s nadbytkem vlákniny, antinutrientů a PUFA Vám bude nadále trávení podrývat: http://www.elihealth.cz/jak-skodi-lepek
      Zmíněná farmaka pak vůbec nic neřeší, jen Vám snižují to, co snižovat nechcete a prohlubují dané obtíže, ze kterých se pak v začarovaném kruhu nemůžete uzdravit. Navíc nadále zvyšují stresovou reakci těla, podrývají i střevní zdraví a zapříčiňují vznik obtíží další.
      Nic brát nemusíte, pokud to brát nechcete, VAŠE zdraví je jen ve VAŠICH rukách. K tomuto tématu bych si doporučovala pročíst stránku: http://www.elihealth.cz/eliska-slukova kde se systému věnuji.

      Je potřeba se řídit tím, jak funguje tělo na základě fyziologie a nezávislé vědy. Tím se však většina lidí vystupujících ve „světě zdraví“ neřídí a neděje se tak náhodou – a to nejen na úrovni zdravotnického (nemocnického) systému, ale právě i v rámci různých alternativ.

      Jablečný ocet ani žádná jiná „nadstavba“ v podobě suplementů a látek (byť by byly vhodné) nestačí, protože je potřeba dělat důsledně „základ“ (odstranit základní nevhodné faktory v rámci stravy i mimo ni a zařadit ty, které metabolismus, hormonální rovnováhu a trávení podporují).

      Kromě článků zde na webech a FB EliHealth doporučuji pořídit si e-book http://www.elihealth.cz/e-book1, kde máte vše přehledně na jednom místě a jak to zařadit do praxe. Je v něm nezbytný „základ“, bez kterého se v posunu ve zdravotní situaci stejně neobejdeme. Najdou si v něm nové informace navíc i pokročilejší. Je pravděpodobné, že i Vám by poskytl mnoho potřebných informací a pomohl zlepšit současný stav. Majitelům e-booku pak nabízím dva typy individuální spolupráce dle http://www.elihealth.cz/vyziva-zdravi-konzultace
      Eliška

  7. Dobrý den, už delší dobu mám problém, že mě bolí a pálí na hrudi a zadech. Plíce a srdce v pořádku. Prý je to reflux. Teď mám týden v kuse potíže a helicid ani pantoprazol nepomáhá. Pak jsem objevila tenhle článek a napadá mne ,že bych mohla mít právě nedostatek. Momentálně beru draslik mám ho snížený. Může to mít souvislost s refluxem. Na gastroskopii jsem byla ale nedala se provést hrozně jsem se davila. Takže vůbec nevím co mám za problém.
    Jak tedy zjistím že mám zvýšenou nebo sníženou kyselost ?

    • Dobrý den Lenko, nadbytek žaludeční kyseliny není téměř fyziologicky možný. U lidí, kteří jedí fyziologicky nevhodnou stravu a žijí současným způsobem života, který je považován za „normu“, je pak nadbytek žaludeční kyseliny, který by škodil, zcela nemožný (protože si celá desetiletí zvyšujeme stresové hormony a činitele, tím přímo tlumíme metabolismus, tím tedy i tvorbu žaludeční kyseliny, trávení a toto konání je příčinou i ostatních zdravotních obtíží…).
      Ke škodlivosti zmíněných farmak i jak je vhodné postupovat dál jsem Vám odpověděla na e-mail.
      Eliška

  8. Dobrý den,

    již delší dobu asi 2 roky beru léky na pálení žáhy, bez nich co jsem nedávno i vyzoušel mě žáha palit začne, ale vysadil jsem je náhle, což se nedoporučuje a chtěl bych spíše postupně snižovat dávku, i když moc nevím jak jí snížit, když už teď mám 20mg. Každopádně s léky mě žáha nepálí, ale zase mám pocit, že mám na nic trávení a často problémy se stolicí a občas tlak v krku, ale to žáleží co sním. Každopádně lék zabírá na symptom a žáha mě nepálí, ale přijde mi, že mi to nicí trávení ještě více. Nějaké doporučení, jak se zbavit postupně IPP a podpořit trávení, třeba konkrétní enzymy nějaké doplňky třeba apod.
    Díky

    • Dobrý den Ondřeji,

      je dobrá volba, že se chcete těchto farmak zbavit. Nepomáhají, protože neřeší příčinu obtíží, akorát zvýší stresovou reakci těla a vedle toho mají destruktivní vliv na trávicí trakt (snižují v žaludku kyselinu, které je však naopak u většiny lidí v důsledku nefyziologického životního stylu nedostatečná a je to příčinou refluxu a trávicích obtíží!) a také narušují střevo (narušují střevní stěnu, čímž podrývají imunitu a působí další obtíže na mnoha tělesných úrovních) – to jsou ony „vedlejší“ účinky, na kterých však není nic vedlejšího. Dokud je bereme, nelze se zotavit, protože živíme příčinu toho, proč obtíže vůbec máme.

      Co se týče návštěv doktorů v rámci systému, tak bych jako úplně první doporučila pročíst stránku „O mně“ http://www.elihealth.cz/eliska-slukova , kde se systému věnuju. Platí to tak bez výjimky. Je to o pochopení toho, že současný systém ke zdraví nevede a není to ani jeho cílem. Nestaví na nezávislé vědě, lidské fyziologii. Já ani moji klienti ho již nenavštěvujeme, z dobrých a zcela exaktních důvodů víme proč.

      Odpovědi na otázky najdete zde na webech v komplexních článcích, kde se věnuji zdraví z pohledu lidské fyziologie a na základě nezávislé vědy. I trávicí obtíže se odvíjí od neefektivního metabolismu a hormonální nerovnováhy, protože je naše tělo dlouhodobě v útlumu. Jak to vzniká a jak z toho ven popisuji na webech v článcích, e-booku nebo to probíráme individuálně s klienty, kteří mají e-book, v konzultacích http://www.elihealth.cz/vyziva-zdravi-konzultace

      Na prvním místě je potřeba snížit stresovou zátěž těla – odstranit fyziologicky nevhodné faktory v rámci stravy a životního stylu, které na nás desítky let působí a zvyšují kortizol, estrogen a serotonin (stresové a metabolismus podlamující činitelé). A naopak je potřeba zařadit ty faktory, které stresové hormony snižují a metabolismus podporují, protože zohledňují naši fyziologii.

      Na Facebooku EliHealth pak vycházejí pravidelně příspěvky ke stravě i faktorům mimo stravu u lidí a také domácích zvířat.

      Na jednom místě a jak v praxi uchopit nezbytný pro-metabolický „základ“, bez kterého se v posunu ve zdravotní situaci stejně neobejdeme, pak najdete v e-booku: http://www.elihealth.cz/e-book1 vč. nahlédnutí do obsahu. Najdou si v něm nové informace navíc i pokročilejší. Je pravděpodobné, že i Vám by poskytl mnoho potřebných informací a pomohl zlepšit současný stav.

      Eliška

  9. Dobrý den,
    Už půl roku se léčím na ezofagitidu a s hrůzou jsem zjistila, že léky, které beru, mi vlastně škodí (Controloc, Famozan). Bohužel jsem se dostala do začarovaného kruhu, ze kterého nevím, jak vyskočit. Když vysadím Controloc, mám spálený jícen a hojí se to pak několik týdnů. Stravu mám hodně omezenou, teď už jim jen brukvovitou, kořenovou a listovou zeleninu, vejce, libové maso a bezlepkové kaše se semeny a ořechy. Přesto mám problémy. Situace je o to náročnější, protože jsem zhubla 10 kg a mám problém si nynější váhu udržet (výška 175, váha 55). Jsem vyčerpaná, zdánlivě banální nemoc mi vzala zdraví i práci. Teď jsem na nemocenské. Hubnu, padají mi vlasy, necítím se dobře, nemám žádnou energii. Užívám B komplex, Zinek a Biopron ale bez valného výsledku. Prosím poraďte, jak se zbavit prášků, aniž bych měla ještě větší problémy. Děkuji,
    Viola

    • Dobrý den Violo,

      odpovídala jsem v podobném duchu panu Ondřejovi zde v komentářích. Zmíněná farmaka nepomáhají, protože neřeší příčinu obtíží, akorát zvýší stresovou reakci těla a vedle toho mají destruktivní vliv na trávicí trakt (snižují enzymy a žaludeční kyselinu, které je však naopak u většiny lidí v důsledku nefyziologického životního stylu nedostatečná a je to příčinou refluxu a trávicích obtíží!) a také narušují střevo (narušují střevní stěnu, čímž podrývají imunitu a působí další obtíže na mnoha tělesných úrovních) – to jsou ony „vedlejší“ účinky, na kterých však není nic vedlejšího. Dokud je bereme, nelze se zotavit, protože živíme příčinu toho, proč obtíže vůbec máme.
      Je ovšem potřeba začít jíst vedle toho fyziologicky správně a odstranit i další škodliviny v rámci životního stylu. Například semena a ořechy obsahují antinutrienty, nestravitelnou vlákninu a především jsou koncentrovaným zdrojem PUFA http://www.elihealth.cz/pufa-omega-3, které tlumí metabolismus, imunitu, oxidují, jsou estrogenní, karcinogenní a obecně degenerativní. Narušují také hned několika způsoby trávení a také produkci buněčné energie.
      Syntetický zinek a B vitamíny nepatří bezi vhodné suplementy: http://www.elihealth.cz/vitamin-d (je to článek nejen o škodlivosti „vitamínu“ D3).

      O zdravém způsobu přibírání a držení váhy se můžete dočíst v článku Pandemie nezdravé společnosti http://www.elihealth.cz/pandemie

      Co se týče návštěv doktorů v rámci systému, tak bych jako úplně první doporučila pročíst stránku „O mně“ http://www.elihealth.cz/eliska-slukova , kde se systému věnuju. Platí to tak bez výjimky. Je to o pochopení toho, že současný systém ke zdraví nevede a není to ani jeho cílem. Nestaví na nezávislé vědě, lidské fyziologii. Já ani moji klienti ho již nenavštěvujeme, z dobrých a zcela exaktních důvodů víme proč.

      Odpovědi na otázky najdete zde na webech v komplexních článcích, kde se věnuji zdraví z pohledu lidské fyziologie a na základě nezávislé vědy. I trávicí obtíže se odvíjí od neefektivního metabolismu a hormonální nerovnováhy, protože je naše tělo dlouhodobě v útlumu. Jak to vzniká a jak z toho ven popisuji na webech v článcích, e-booku nebo to probíráme individuálně s klienty, kteří mají e-book, v konzultacích http://www.elihealth.cz/vyziva-zdravi-konzultace

      Na prvním místě je potřeba snížit stresovou zátěž těla – odstranit fyziologicky nevhodné faktory v rámci stravy a životního stylu, které na nás desítky let působí a zvyšují kortizol, estrogen a serotonin (stresové a metabolismus podlamující činitelé). A naopak je potřeba zařadit ty faktory, které stresové hormony snižují a metabolismus podporují, protože zohledňují naši fyziologii.

      Na Facebooku EliHealth pak vycházejí pravidelně příspěvky ke stravě i faktorům mimo stravu u lidí a také domácích zvířat.

      Na jednom místě a jak v praxi uchopit nezbytný pro-metabolický „základ“, bez kterého se v posunu ve zdravotní situaci stejně neobejdeme, pak najdete v e-booku: http://www.elihealth.cz/e-book1 vč. nahlédnutí do obsahu. Najdou si v něm nové informace navíc i pokročilejší. Je pravděpodobné, že i Vám by poskytl mnoho potřebných informací a pomohl zlepšit současný stav.

      Eliška

  10. Dobrý den, nezpůsobí mi bráni betainu HCL větší pálení žáhy? Suplement mám doma, ale jednou jsem zkusil a cítil jsem větší pálení žáhy. Děkuji moc.

    • Dobrý den Petře, v současné době betain HCL nevyužívám – nikoli kvůli pálení žáhy (to je výjimečné a navíc to může signalizovat jen příliš vysokou dávku betainu), ale proto, protože zde jsou lepší způsoby (a s dlouhodobými výsledky) jak uzdravit trávení.
      S klienty v konzultacích rozebírám určité látky jako „nadstavbu“, které působí protizánětlivě a pomáhají snižovat stresovou reakci těla a zároveň tělo nepoškozují. Mnoho z postupů/látek, které v „alternativním“ mainstreamu kolují, prospěšných není. Neřeší také příčinu obtíží, které se proto pak vrací.
      Důležité je totiž také pochopit, že i vhodně zvolená „nadstavba“ ale dlouhodobě ke zdraví nevede bez „základu“ (nadále si totiž metabolismus nevhodnými faktory podlamujeme).

      Na jednom místě a jak v praxi uchopit nezbytný pro-metabolický „základ“, bez kterého se v posunu ve zdravotní situaci stejně neobejdeme, pak najdete v e-booku: http://www.elihealth.cz/e-book1 vč. nahlédnutí do obsahu
      nebo na FB ten samý text zde: http://www.facebook.com/EliHealth.cz/posts/1814288638762123

      Majitelům e-booku, kteří chtějí pokračovat podrobněji a individuálněji, pak nabízím dva typy individuální spolupráce/konzultace, informace najdete zde: http://www.elihealth.cz/vyziva-zdravi-konzultace

      Co se týče přístupu ke zdraví tak mnoho odpovědí na otázky „proč“, které často lidi napadjí, zodpovídá článek http://www.elihealth.cz/co-je-normalni

      Eliška

  11. Dobrý den,

    už delší dobu mě trápí silná nevolnost od žaludku, někdy tak šílená že se nedá fungovat. Byla jsem na sonografii,tam mi byla zjištěna hypersekrece žaludeční, obvodní lékařka mi napsala Helicid,na konzultaci na gastro jdu až v prosinci.
    Dodávám že mám alergii na mléčnou bílkovinu, takže řeším rostlinnými výrobky. Občas mám pálení v nose, škrábání v krku, křeče v žaludku,stres velký, protože se bojím kdy se v práci,či cestě do práce pozvracim. Snažím se jíst vyváženě, bohužel bez těch mléčných výrobků, nemastné, netučné,ale dělá mi zle i voda, pití, jakékoliv,někdy se bojím i napít. Nedá se s tím fungovat. Nemůžete poradit co by to mohlo být ? Co s tím? Děkuji Lucie

    • Dobrý den, narazila jsem zpětně na Váš komentář zde pod článkem. Tehdy v té době jsem Vám ale posílala e-mail, jak v této situaci postupovat, případně co si k tématu přečíst/poslechnout. Možná Vám tehdy spadl do spamu, a proto jste ho nenašla v doručených. Pokud byste potřebovala moji pomoc, neváhejte napsat na eli.slukova@yahoo.com Doporučuji také k poslechu podcast a audio články, které od letošního jara vychází a kde probíráme mnoho konkrétních věcí, ale i celkový přístup ke zdraví. Seznam doposud vydaných najdete na https://www.elihealth.cz/podcast nebo rovnou na kanále na YouTube: https://www.youtube.com/@EliHealth
      Brzy vyjde 7. díl (okolo Vánoc) a bavíme se tam i o vyšetřeních typu sono a také tam je část o „intoleranci“ či „alergii“ na mléčné výrobky (a že to není trvalý stav – lze to srovnat, což je i naším cílem, protože jinak nezískáme jiným způsobem pro tělo nejlépe využitelný vápník, který je potřeba pro mnoho metabolických funkcí). Rostlinné náhražky nejsou alternativa – neobsahují pro tělo dobře využitelné živiny (je to jiná forma látky než v živočišných produktech) a obsahují PUFA a antinutrienty (k tomu více zde https://www.elihealth.cz/jak-skodi-lepek – nedávno vyšel i v audio verzi)
      Helicid také nic neřeší, jen vše zhoršuje (neřeší příčinu poškozeného trávení, navíc nechceme snižovat žaludeční kyselinu a poškozovat žaludeční a střevní stěnu, co tato farmaka dělají).
      Eliška

  12. Dobrý den,
    V prvé řadě moc děkuji za článek. A že se někdo snaží vše rozumně vysvětlit i lidem, kteří nejsou z lékařského oboru.
    Před půl rokem mi byly zjištěny žlučníkové kameny a od té doby si mé zažívání dělá co chce. Průjmy, pocit ja zvracení a celková nepohoda. Věřím, že ani stres tomuto stavu nepomohl a ani nyní nepomáhá. Začala jsem chodit k nutriční odbornici je šikovná, ale stále nejsem tam, kde bych ráda byla. Doktorka mi řekla, že jediná možnost je vzít žlučník, jinak není schopná pořešit mé trávicí obtíže.
    Nyní jsem ve stavu neustálého refluxu, pálení žáhy, nepříjemného pocitu v žaludku (jakoby přeplněný) a říhání. Jsem již bezradná. Za posledních několik měsíců jsem zkusila opravdu mnoho věcí a přiznávám, že ani psychicky už to není v pořádku, protože se ten stav nelepší.
    Mohla bych tímto způsobem požádat o nějakou radu.

    • Dobrý den Kláro, poslala jsem Vám odpověď na e-mail (je lepší mě kontaktovat tam ohledně řešení obtíží; komentáře si všimnu většinou až později). V e-mailu najdete informace k tomu, že operace neřeší příčinu obtíží, kde si lze co přečíst/poslechnout k tématu pro dlouhodobé zdraví a jak lze dále postupovat v rámci spolupráce se mnou.
      Kdybyste e-mail ve schránce nenašla, zkontrolujte si prosím složku spam.
      Eliška

  13. Dobrý den,

    chci se zeptat, plati vyse uvedene tipy i pro mimojicnovy reflux? Nevite, zda jedna z hlavnich pricin, tj. nedostatek HCL a zhorsene traveni plati rovnez pro uvedeny mimojicnovy reflux? Tzn zda i u tohoto typu je pravdepodobne snizena sekrece HCL a souvisejici priciny jako u klasickeho refluxu GERD?

    Dekuji moc za odpoved!

    • Dobrý den Filipe, záleží, jak se to projevuje. Pokud to jsou mimojícnové symptomy (někdy lidé mají třeba záněty, zahlenění, kašel), tak to nemusí být jen kvůli nízké žaludeční kyselině, ale kvůli neadekvátní imunitě a celkově neefektivnímu/utlumenému metabolismu. Vždy tam hrají roli stresové hormony kortizol, serotonin, případně i estrogen, které jdou proti štítné žlázy a metabolismus po čase utlumí. To vede jak k poruchám trávení, tak imunity a dalším obtížím. Proto i tady je potřeba postupovat komplexně – odstranit fyziologicky nevhodné faktory v rámci stravy i mimo ni, abychom stresové činitele snížili. K tomu doporučuji ostatní články zde na webech; nedávno byl aktualizovaný ten o antinutrientech, kde je taky hodně souvislostí s těmito obtížemi: https://www.elihealth.cz/jak-skodi-lepek Vyšla i jeho audio verze.
      Všechny audio články a taky díly podcastu (kde řešíme jak konkrétní věci, tak přístup obecně) jsou pak zde: https://www.elihealth.cz/podcast nebo rovnou na kanále na YouTube: https://www.youtube.com/@EliHealth Brzy vyjde 7. díl.

      Případně doporučuji začít si postupovat podle ebooku, leccos usnadní hlavně z hlediska stravy. Je tam na jednom místě a jak v praxi uchopit nezbytný pro-metabolický „základ“, bez kterého se v posunu ve zdravotní situaci stejně neobejdeme: http://www.elihealth.cz/e-book1
      Majitelé e-booku pro lidi nebo e-booku pro zvířata mohou být také členy naší soukromé Pro-metabolické skupiny: https://www.facebook.com/groups/143325291785753 Vzájemně se tam motivujeme v našem přístupu k životu a zdraví, sdílíme si další tipy a inspiraci.

      Eliška

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*