… anti-stresový, hojivý, dobře stravitelný a pro-metabolický princ živočišných bílkovin. Informace o kolagenu a záživných souvislostech s ním. Pro lidi i zvířata (psi, kočky, koně, slepice)!
* Jak vypadá; výroba; potravina či suplement?
* Ekologie a etika
* Jak, kam a kolik kolagenu?
* Vývar z kostí a želatina; (ne)výhody
* Grass-fed hovězí vs. rybí vs. vepřový kolagen

* Proč je kokosový olej král mezi tuky a kolagen princ mezi bílkovinami?
Pokud je kvalitní kokosový olej králem mezi nasycenými tuky, tak kvalitní kolagen je pro-metabolickým princem mezi živočišnými bílkovinami. Proč by měl být součásti fyziologicky zdravé stravy u lidí všech věkových kategorií a v některých případech i u domácích mazlíčků a zvířat? Co je kritériem při nákupu a jakou chceme kvalitu, aby kolagen sloužil zdraví? (Mnoho z produktů na trhu ji nesplňuje…). Jak a kolik ho použít? Jak se od sebe liší druhy a typy kolagenu? V „moderní“ společnosti výrazně klesla konzumace živočišné želatiny (a kolagenu) a místo toho se navýšila konzumace rostlinných a živočišných potravin, které obsahují nezdravě vysoké množství určitých aminokyselin (stavebních kamenů bílkovin), které v nadbytku tlumí metabolismus/štítnou žlázu, jsou prozánětlivé a mají další neblahé dopady na zdraví (zejména tryptofan, cystein). Pokud vůbec, tak dnes lidé znají kolagen hlavně v souvislosti se zdravou kůži, vlasy, kostmi a klouby, hojením zranění, pružností cév… nebo srstí, zuby a pohybovým aparátem u zvířat. Mohou za to druhy aminokyselin (bílkovin), které kolagen obsahuje. Tím jeho přínosy ale zdaleka nekončí a osobně na něm ráda vyzdvihuji spíše tato fakta s dalekosáhlým dopadem na efektivní metabolismus a dlouhodobé zdraví všech tělesných systémů:
Hydrolyzovaný kolagen (stejně tak i želatina) má velmi malé množství aminokyselin jako je tryptofan, metionin, cystein a histidin**. Ve větším množství jsou zmíněné aminokyseliny pro-zánětlivé a antimetabolické (tlumí metabolismus/štítnou žlázu, potlačují produkci energie v buněčných mitochondriích). Kolagen naopak obsahuje velmi prospěšné hojivé a anti-stresové aminokyseliny – zejména glycin, prolin, hydroxyprolin a alanin. V želatině (a kolagenu) je zhruba 35 % glycinu, 11 % alaninu a 21 % prolinu a hydroxyprolinu.
**Tryptofan, metionin, cystein a histidin: Tyto aminokyseliny obsahují ve velkém množství svalové části masa (i proto je nechceme mít jako převažující zdroj živočišných bílkovin), vaječné bílky (i proto chceme jíst celá vejce i se žloutky) nebo syrovátkový protein (odpadní produkt mléčného průmyslu, izolovanou syrovátku nechceme vůbec). Z tryptofanu se vytváří také stresový hormon serotonin, který má za úkol tlumit metabolismus – působí degenerativně, stahuje tkáně (kontrakce), snižuje tělesnou teplotu, tvoří se ve střevě – způsobuje střevní obtíže, záněty a také psychické obtíže (zatemňuje perspektivu = deprese, úzkosti); je přítomný i u většiny alergií a ekzémů; u vývojových vad malých dětí (má vliv na kontrakce dělohy v těhotenství). Nadbytek tryptofanu je přítomný také u svalových bolestí, zánětlivých myopatiích a dokonce svalové dystrofie. Histidin je další aminokyselinou, která je i prekurzorem – a to histaminu, zprostředkovatele zánětu. Tryptofan a cystein jsou také využívány jako náhradní a v nadbytku nezdravý zdroj energie, když je vyčerpána glukóza/glykogen (kromě PUFA v podobě volných mastných kyselin uvolněných do krve). To se děje během fyziologického stresu (jedení nedostatku sacharidů z potravy, hladovění/půsty, přetěžování při sportu a „aerobní“ vytrvalostní cvičení, ponory do ledové vody…). Potlačuje to metabolismus, štítnou žlázu a v konečném důsledku to má toxický dopad na organismus. Hypofunkce štítné žlázy pak navrch sama o sobě zvyšuje katabolickou přeměnu bílkovin na energii a nedostatečné využití optimálních zdrojů energie (sacharidů).
Většina lidí má ve stravě převahu tryptofanu, metioninu a cysteinu a naopak nedostatek glycinu a prolinu. Zároveň mají poškozený metabolismus, trávicí trakt (zejména střevo) a psychiku z desetiletí konzumace PUFA omega-3 a o-6, lepku, ostatních antinutrientů, nestravitelné vlákniny, škodlivých syntetických farmak a většiny propagovaných (ale fyziologicky škodlivých) suplementů… Čím více mají lidé utlumený metabolismus (a zdravotní obtíže), tím méně si mohou dovolit svaloviny a zmíněných antimetabolických aminokyselin, které jsou v ní obsažené.
Kromě samozřejmého vyřazení fyzických stresorů a degenerátorů v rámci stavy i mimo ni je potřeba zařadit potraviny a látky, které metabolismus podporují a způsobenou škodu pomáhají zvrátit. Bavíme se o nich neustále na EliHealth a jednou z nich je právě hydrolyzovaný kolagen. Dle biologa a fyziologa Dr. Ray Peata mohou kolagen, živočišná želatina, vývar z kostí a želatinové/kolagenové části masa (grass-fed kližka, oháňka) tvořit zdravě velkou část z denního příjmu bílkovin (úplné minimum pro méně aktivního dospělého je 80 g bílkovin denně). Kolagen díky nepřítomnosti tryptofanu prospívá také psychické kondici a obsažený glycin zklidňuje nervovou soustavu. Glycin a prolin patří mezi aminokyseliny, které hojí střevní stěnu, pomáhají k adekvátní imunitě (a to i díky své protizánětlivosti), jsou potřebné pro produkci proteinů transportujících glukózu do buněk (jsou součástí řešení metabolických obtíží vč. cukrovky a inzulínové rezistence) a také pro tvorbu žaludeční kyseliny a žlučových solí (zlepšují trávení). Chrání buňky před poškozením; pomáhá dokonce regenerovat játra (vč. jater poškozených alkoholem). Glycin je také nezbytný pro tvorbu vlastního kolagenu v našem těle. Je potřebný pro tvorbu kreatinu, který pomáhá dodávat energii svalovým buňkám a srdci. Účastní se detoxikačních procesů.
Není vhodné dlouhodobě suplementovat aminokyseliny (až na velmi výjimečné případy) v jejich oddělené, izolované formě. Ideální je dodat tělu přirozený zdroj (grass-fed hydrolyzovaný kolagen, želatina, vývar z kostí, želatinové části masa z grass-fed nebo bio hovězí kližky a oháňky), kde se nachází všechny společně. Lidé navrch někdy suplementují ty, které přidávat rozhodně nechceme (např. tryptofan, cystein nebo glutamin). Glycin je sice prospěšná aminokyselina, ale ve větším množství není izolovaný glycin vhodný, produkty na trhu bývají kontaminované nečistotami.
Kolagen se velmi rychle tráví a pro lidi se zdravotními obtížemi je tak výhodným způsobem, jak v jídelníčku navýšit bílkoviny a to zdravou cestou. Někteří lidé se bojí histaminu v domnění své „histaminové intolerance“ a prospěšným potravinám jako je kolagen, játra, krevety či kvalitní sýry typu parmazán se vyhýbají. To je chyba, protože tyto potraviny za „histaminovou intoleranci“ nemohou a vzdát se jich není řešením problému, ba naopak (více je například v článku o imunitě, alergiích, ekzémech).
Jak vypadá; potravina či suplement?
Tělo mnoha živočichů je tvořeno (kromě tuku a vody) z největší části bílkovinou a téměř polovinu z bílkovin tvoří kolagen. Kolagen je zodpovědný za strukturální pevnost těl vyspělých živočichů. Když jsou buňky pod stresem, tak formují další kolagen; mohou ho ale i rozpouštět pro potřebnou obnovu a transformaci tkání (rozklad kolagenu například uvolňuje látky jako je i glycin, které vedou k hojení ran a nebo dokonce potlačují invazivní nádorové bujení). Hydrolyzovaný kolagen je prášek bez chuti a zápachu, který se rozmíchává do tekutiny. Nejedná se ani tak o suplement, jako spíše o regulérní potravinu, jak vyplývá z informací výše. Je to jedna z mála výjimek v rámci potravin, které jsou v podobě prášku, usnadňují život a jsou přitom skutečně prospěšné. Vyrábí se z živočišného kolagenu z kostí, kůží a pojivových tkání, což také jde hezky ruku v ruce s faktem, že se zužitkují všechny části zvířete a neplýtvá se. Získává se z přirozeného kolagenu, který je pak rozložen na želatinu (tepelnou úpravou) a z té se enzymatickou hydrolýzou může získat ještě více naštěpená bílkovina – hydrolyzovaný kolagen neboli kolagenové peptidy. Nejznámějšími druhy kolagenu jsou hovězí (snažíme se kupovat grass-fed, viz níže), rybí, kuřecí a vepřový (na trhu jsou ty dva poslední jen z velkochovu).
Ekologie a etika
Kolagen můžeme považovat za ekologický i etický produkt, protože zapadá do konceptu zpracování všech částí zvířete – zvířata se stejně chovají kvůli masu, případně vnitřnostem… a kůže a kosti zůstávají. Může se z nich vyrobit produkt, jakým je právě kolagen a navíc ještě zdraví prospěšný. Pokud navíc kupujete kolagen od grass-fed zvířat (pouze pasených venku), tak zvířata prožila život v přirozených podmínkách, měla dostatečný prostor k pohybu, byla krmena pro ně fyziologicky přirozenou stravou a nezažívala zbytečné utrpení na rozdíl od krutých podmínek ve velkochovu, kde je doslova vše opačně, než by mělo být (od stravy přes životní prostor a zacházení až po farmaka). Pro každého, kdo informace už má a není to naprosto bezohledný (vůči zvířatům, ale i svému zdraví a životnímu prostředí), je to neakceptovatelné u všech živočišných produktů (maso, mléko a mléčné produkty, vejce, výrobky z nich). Pozor, u domácích masožravých a všežravých zvířat (psů, koček, potkanů…) je přijatelnou kvalitou i velkochovné maso, vnitřnosti a kosti (a nebo na prostřídání maso z BARF obchodů; kde chceme méně tučné, bez PUFA – bez ryb, bez drůbežích kůží). Pokud si pro domácí mazlíčky nemůžete dovolit vše grass-fed, bio či z menších farem a/nebo prostě k některým částem nemáte v této kvalitě přístup, tak velkochovné maso je stále mnohonásobně lepší, než jakékoli granule a konzervy kvůli jejich složení i způsobu zpracování. Více k tomu ještě v předposlední a poslední kapitole.
Situace na trhu
Kritériem pro výběr při nákupu je to, že hovězí, vepřový či kuřecí kolagen nepochází z velkochovu. To u drtivé většiny produktů na trhu neplatí, i když se prodávají za velkou a neodpovídající cenu (vzhledem ke zdroji) a tváří se „luxusně“. V kolagenu nechceme taky žádné přidané látky, např. syntetický vit. C – kyselina askorbová, umělá sladidla, protispékavé látky… Hydrolyzovaný kolagen vybíráme z grass-fed zvířat (pasených venku) nebo primárně grass-fed (při přechodu z pastvy nebo v zimních měsících je dobytek v malém množství dokrmen obilovinami). To druhé je případ většiny produktů v EU, pokud tedy vůbec „primárně grass-fed“ jsou! Bohužel mi při hlubším průzkumu lidé z oboru potvrdili, že se na trhu podvádí. Mnoho z firem, které se prezentují jako „grass-fed“, nejsou grass-fed a je to jen marketingový tah, respektive lež. To, že je na obalu „BIO“ také automaticky NEznamená, že je to bio kvalita, pokud nemá oficiální bio certifikaci/značku na obalu! HALAL nebo kosher také nevypovídá nic o způsobu chovu zvířat, je to jen způsob porážky a nic k chlubení se.
Pokud pochybujete, zeptejte se dodavatele nebo prodejce, aby vám doložil nějaké potvrzení o původu, kdo je výrobcem a uvidíte reakci… Jedna známá německá firma rozšířena i v ČR, je mnohými považována za kvalitní a grass-fed, ale mají s největší pravděpodobností velkochovný kolagen. Opírají se jen o halal certifikát, jenž není automaticky grass-fed. Další český e-shop u svého výrobku tvrdí, že jsou „100% grass-fed“, ale 100% grass-fed nejsou. Jsou predominantly (převážně) grass-fed, což je stanoveno i na dokumentu, který vám při dotazu na zdroj pošlou.
Moje cesta ke kolagenu
Pokud do něčeho jdu, musí to mít vážné důvody a opodstatnění a mojí motivací není primárně zisk, respektive zisk pro něj samotný (což mnoho z vás ze způsobu mé práce už dlouho vidí). Po roce hledání jsem zjistila, jak je těžké najít v Evropě výrobce, který by kvalitu kolagenu zaručil. Povedlo se mi nejdříve najít zatím v Evropě výrobce, který deklaruje, že zvířata jsou primárně krmena trávou a senem, v zimních měsících a při přesunech dokrmena obilovinami. Doposud byl u nás k dostání nejkvalitnější kolagen zřejmě od firmy Great Lakes, který je však dražší, protože se dováží z USA. Mým přáním už dlouho bylo dodat na český trh vlastní grass-fed kolagen, což se mi ve spolupráci s Wolfino.cz podařilo a vy ho již můžete mít ode dneška taky! Naše první surovina primárně grass-fed kolagenu pocházela z Dánska. Od dubna 2024 nabízíme ale novinku: 100% GRASS-FED kolagen, který pochází od zvířat pasených v Brazílii. Povedlo se tak po dalších měsících hledání a komunikování dosáhnout toho, o co jsem vždy usilovala. NAJDETE HO ZDE. Cesta k němu tedy trvala téměř dva roky.
Na Wolfino.cz již nějakou dobu na moje doporučení mají také několik pro-metabolických „vychytávek“ a látek pro lidi i zvířata, které se opravdu vyplatí v rámci té menšiny neškodných a zároveň silných, účinných látek, které zde vůbec jsou. Zároveň tam nenabízí ty největší škodliviny, jako jiné e-shopy tohoto typu. Majitel není omezený a pro svoje zdraví i zdraví svých zákazníků byl k informacím otevřený, i když to samozřejmě z počátku nebylo snadné jako pro kohokoli z nás! Jako jediný majitel e-shopu byl ochotný v průběhu let naslouchat a zvolil jako jeden z mála cestu ve prospěch zdraví na prvním místě, nikoli obohacení se na nevědomosti lidí. Jsem ráda i kvůli sobě, protože mi bylo odporné kupovat si některou z prospěšných látek nebo potravin na e-shopu, kde vydělávají zároveň na destruktivních omega-3, „vitamínu“ D3, probiotikách a dalších škodlivých suplementech. Jak jsme se poznali, jak probíhala a probíhá naše spolupráce, cestu ke kolagenu a kokosovým olejům popisujeme i v pátém díle Pro-metabolického podcastu (minuta 41:45)!
Na Wolfinu najdete již známý a náš první společný projekt: antimikrobiální kokosový olej, který jako rychle stravitelný nasycený tuk podporuje hormonální rovnováhu a nemá tendenci ukládat se do tukových zásob. Je to přímý opak vždy v těle velmi oxidujících, degenerativních, estrogenních, karcinogenních a pro-diabetických PUFA omega-6 a o-3 tuků. Je jediný na trhu, který je zároveň bio, fairtrade a na jeho sběr nebyly využity opice. Je v klasické variantě extra virgin a RBD (bez kokosové vůně, velmi hypoalergenní).
Jak, kam a kolik kolagenu?
Hydrolyzovaný kolagen lze rozmíchat za tepla i studena do jídel, kaší (např. bezobilná kaše z kokosové mouky – recept dle e-booku Pro-metabolický receptář a základní průvodce ke zdraví dle fyziologie), vývaru a polévek, kávy, 100% džusu, koktejlů, kokosového a živočišného mléka, bio jogurtů, do teplé vody se solí apod. Je bez chuti a má mnoho zdravotních benefitů zmiňovaných výše. Uklidňuje nervový systém – můžete být tak ideální předspánkovou svačinou (např. nápoj z bio 100% pomerančového džusu, špetky soli a kolagenu). Klienti ho již dlouho znají a najdete ho taky v tipech a receptech ve zmíněném e-booku. Velmi výhodně a snadno s ním také doplníte nebo navýšíte denní příjem bílkovin – 1 g kolagenu obsahuje 1 g dobře stravitelných živočišných bílkovin. Já sama jím zpravidla každý den 15 – 30 g kolagenu. Pokud si dáváte méně jak 10 g denně, je to málo na to, aby to mělo nějaký zdravotní efekt. 30 g ovšem nemusí být nutně strop a lze jíst v případě potřeby kolagenu více!
Kolagen v prášku je trvanlivý, lze ho využít mnoha způsoby a mohou si s ním polepšit všechny věkové kategorie! I když na první pohled vypadá, že je dražší, tak je to právě ta věc, která se díky svým vlastnostem vyplatí. TIP: Vyplatí se ho mít i do zásoby a pro případ nouze či potravinového výpadku vedle dalších trvanlivých pro-metabolických potravin – kokosového oleje, cukru/medu, sušeného ovoce a domácího džemu, bio trvanlivého mléka, tvrdého sýra typu parmazán, čokolády, bílé jasmínové rýže, sušeného 100% masa a domácího zavařeného 100% masa. Poslední dvě jmenované potraviny, k tomu najemno namletý prášek ze sušených vaječných skořápek a kolagen jsou taky ideální potravinou pro stav nouze pro psy, kočky, potkany a slepice! /Psi, potkani a slepice k tomu mohou i to ovoce, med, rýži; kočky neumí sacharidy trávit/.
Vývar z kostí a želatina; (ne)výhody
Želatina je pro některé lidi hůře stravitelná než kolagen. Kolagenové peptidy jsou menší naštěpené proteiny, získávají se hydrolýzou z želatiny. Lze je proto rozmíchat v teplé i studené tekutině. Želatina se rozpouští spíše v teplé a po vychladnutí tuhne. Želatina z kvalitních zdrojů (u nás Great Lakes) se tedy dá použít do pudinků, pyré, dezertů (např. tvarohová náplň), domácích želatinových medvídků (viz e-book) a bonbónů. Želatina ze supermarketu je nevhodná kvůli zdroji suroviny (velkochov) a nekvalitnímu zpracování.
Vývar z kostí a nebo pojivových tkání obsahuje přirozeně se vyskytující kolagen, želatinu, zmíněné pro-metabolické aminokyseliny, chondroitin sulfát, glukosamin, kyselinu hyaluronovou, minerály/elektrolyty (vápník, magnézium, hořčík, sodík, sulfur). Pokud vaříme vývar z kuřecích kostí nebo ze skeletu, tak se snažíme, aby na nich nebyla kůže (PUFA) a přebytečný tuk po vychladnutí z hladiny odstraníme. Používáme bio kosti nebo kosti z grass-fed zvířat v případě dobytka. Stejně jako játra v této kvalitě, tak i kosti jsou velmi levné. ALE: Doporučuji krátce vařené vývary z kostí, nikoli dlouze tažené, recept najdete v e-booku. Avšak i krátce vařený vývar některým lidem nesedí a trávení jim zhoršuje; znám to z praxe. Taky dost zaplní místo v žaludku, je nízkokalorický a na objem má méně bílkovin než hydrolyzovaný kolagen (1 g kolagenu = 1 g bílkovin). Proto se vývar nehodí pro lidi, kteří mají sníženou trávicí kapacitu a potřebují navyšovat množství jídla a kalorií. Kdysi jsem vyměnila vývar před hlavním jídlem za 10 g kolagenu rozmíchaných v půl hrnku horké vody se solí, cítila jsem se po tom lépe a navýšila bílkoviny.
Je důležité rozlišovat typy kolagenu?
Většina hovězích a rybích kolagenů na trhu obsahuje kolagen typu I a III. Méně běžný je hovězí kolagen typu II (přímo z chrupavek) a kuřecí kolagen typu dva (z chrupavek, velkochovný). Někteří lidé si kolagen vyhledávají podle toho, že se dočtou, že na tu či onu obtíž je potřeba typ II nebo právě typ I či III. Jenže zdraví jako celek funguje v souvislostech a neutváří ho jen ten či onen typ kolagenu, který si přidáme. To platí i pro naše kosti, klouby, chrupavky, zuby… Rozdělovat na typy kolagenu není natolik významné jako spíš to, kolik kolagenu sníme. Osobně doporučuji v rámci kolagenů jako „základ“ hydrolyzovaný kolagen z grass-fed krav (10 – 30 g denně) a vedle toho i další zdroje živočišných bílkovin a mikroživin v bio kvalitě, grass-fed nebo z malých (prověřených) farem; dále dostatek vhodných zdrojů sacharidů/cukrů pro produkci buněčné energie a obnovu tkání (zejména tedy zdroje sacharózy a naopak vyřadit lepek, antinutrientní obiloviny a nadbytek jakéhokoli škrobu); přiměřeně nasycené tuky (a naopak eliminaci potravin bohatých na degenerativní, karcinogenní, imunitu tlumící a obecně metabolismus poškozující PUFA omega-3 a o-6); vyřadit škodliviny i mimo stravu, které tkáně a celý metabolismus podrývají…
Hovězí vs. rybí vs. vepřový kolagen
Rybí kolagen je sice taktéž téměř 100 % protein (a na rozdíl od rybího oleje v něm nenajdete PUFA-tuky) a kdysi jsem ho také na začátcích své cesty ke zdraví užívala na prostřídání, ale teď mi přijde spíš zbytečný. K tomu jsem u sebe dospěla dávno před tím, než jsem měla napůl svůj grass-fed hovězí kolagen 🙂 Rybí kolagen poměrně drahý (a hlavní surovina pro výrobu je přitom velmi levná, odpadní zbytek při zpracování ryb – šupiny). A taky jsem nenašla žádný, který by byl spolehlivě bez rybího zápachu, což v některých jídlech a nápojích není pak moc příjemné. Sama jsem do vlastního rybího kolagenu nešla i právě proto – žádný výrobce nezaručí, že někdy nějaká šarže nebude zapáchat, čas od času se to děje. Lidé by si pak stěžovali. Hovězí kolagen je spolehlivý základ. Vepřový kolagen a vepřová želatina jsou podobné jako hovězí (a bez chuti, zápachu), problém ovšem je, že zde na trhu seženete jen velkochovné. To samé platí o kuřecím kolagenu.
Kolagen a domácí zvířata (kočky, psi, koně a slepice)
Začnu méně tradičním sdělením: hydrolyzovaný kolagen bez přísad můžou i koně ke své přirozené stravě (což nejsou mimochodem obiloviny, krmné směsi obsahující obiloviny a syntetické „vitamíny“/minerály, omega-3 a rostlinné oleje, probiotika a některé další položky, které koním v současné době lidé, zmatení průmyslem se zvířaty, bohužel „dopřávají“). Hydrolyzovaný kolagen má sice původ v živočišném zdroji, ale je to bílkovina naštěpená na peptidy, které se od původní živočišné suroviny liší. I koně mohou benefitovat z glycinu a prolinu obsažených v kolagenu a je to velmi vhodné i při zraněních a řešení obtíží. Kolagen můžou samozřejmě i slepice, všežravci, ke své přirozené stravě (což nejsou opět obiloviny, sója, průmyslové směsi obsahující obiloviny a syntetické „vitamíny“/minerály, omega-3 a rostlinné oleje, semínka a nedejbože pečivo. Slepice není popelnice, obilnožravec ani granuložravec). Kolagen slepice získávají z drcených kostí, ale pokud jim chcete „přilepšit“, můžou mít i hydrolyzovaný kolagen (nezapomínejte dávat kvůli vápníku i vaječné skořápky, kuřatům prášek ze sušených vaječných skořápek). Více se o přirozené stravě slepic a prevenci/řešení obtíží dočtete v příspěvku Malochov hospodářských zvířat.
Mohli bychom pokračovat dalšími domácími zvířaty. Pokud máte k tomuto tématu dotazy, neváhejte se na mě obrátit a nebo si vyhledejte, jak vypadá fyziologie daného zvířete (metabolismus a trávicí trakt), co obsahují dané látky (zda je to např. škrob, PUFA, antinutrienty, syntetické látky…) a porovnejte to s tím, jak absurdní „norma“ v rámci krmení a péče se zde zavedla! A to na základě „tradice“ (protože lidé nevěděli), pohodlnosti a nebo průmyslu a byznysu okolo zvířat. Zvířatům to ale škodí, působí jim to újmu dlouho „neviditelně“ zevnitř (tkáně, orgány) a promítá se to i do kvality a složení jejich produktů, které pak lidi konzumují.
Kolagen nebo vývar z kostí je v neposlední řadě vhodný také na doplnění pro domácí masožravé mazlíčky, ale nezastoupí dlouhodobě syrové kosti. Pro zdraví a pohodu psů a koček je nezbytné, aby měli ve své fyziologicky přirozené stravě i syrové kosti (přemražené; ideálně i s pojivovými tkáněmi, např. kuřecí krky pro kočky; kloubové kosti, plochá žebra a ořez pro psy) a to pravidelně kvůli dostatku vápníku, zdravým kostem, zubům, čištění zubního plaku, silným čelistem a pro vyvážení množství fosforu ze svaloviny.
Mnoho zvířat je však již poškozeno granulemi a konzervami (vč. těch „speciálních“!), které jsou destruktivní hned z několika důvodů: vždy obsahují oxidující, karcinogenní, pro-diabetické a imunitu tlumící PUFA tuky (ryby, tučná drůbež, rybí oleje, rostlinné oleje, semínka), syntetické „vitamíny“ a minerály, nedostatek živin, nestravitelnou vlákninu/sacharidy pro kočky a nevhodné druhy sacharidů pro psy, samotná úprava (extruze, tepelné zpracování, slisování) je škodlivá. Je tedy potřeba je naučit znovu kousat a posílit čelisti, než zvládnou kosti. Platí to hlavně u psů a koček, které neloví. Do té doby je na místě přidávat jim kvůli vápníku prášek ze sušených skořápek (viz zvířecí e-book) a kolagen kvůli glycinu a prolinu. Oba přidáváme denně k syrovému (přemraženému) masu a vnitřnostem. Pro psy na rozdíl od koček jsou k tomu potřeba i určité druhy lépe stravitelných sacharidů – v tom dělají lidé velké chyby.
Syntetické i rostlinné vápníkové suplementy (vč. vápníku v granulích/konzervách) a další minerální suplementy jsou velmi škodlivé pro všechna zvířata! Jsou pro organismus obtížně využitelné, kalcifikují měkké tkáně, zatěžují orgány… Dávají je také často lidé na BARF a je to jedna ze zásadních chyb, kterých se na současné podobě BARFu dopouští (vedle podávání dalších nevhodných suplementů a potravin jako jsou probiotika, řasy, křemelina, zdroje PUFA v podobě rybích a rostlinných olejů, tučných ryb, drůbežích kůží, semínek; dále dávání nedostatku sacharidů a/nebo podávání nevhodných druhů sacharidů jako jsou škroby nebo nadbytek vláknité zelenina. Smutné dopady toho řeším v praxi stále).
Kolagen je také velmi vhodný pro štěňata velkých plemen. V e-booku pro zvířata najdete i tipy, jak a společně s čím lze využít kolagen, když zvíře nejí a nepije při nemoci (a potřebujeme ho rozjíst a taky mu nedávat jen čistou vodu, ale výživnou tekutinu).
Některá zvířata zubožená průmyslovým krmivem svoji přirozenou stravu ze začátku odmítají – degenerativní PUFA tuky v granulích a konzervách jsou bohužel návykové a průmyslová strava také poškozuje přirozené instinkty, degeneruje čelisti i trávení! Zvíře na této škodlivé stravě, na kterou je zvyklé, neprosperuje a ani se nezotaví (pokud už obtíže má). Lze jej ale naučit jíst znovu správně (viděla jsem to ve všech případech, kde byla vůle to změnit; detaily řešíme v e-booku) a tím si ušetřit pozdější trápení a vážné obtíže… nebo řešit ty, které již nastaly a které bohužel lidé považují za „normu“ a nebo volí škodlivá řešení – syntetická farmaka, zákroky u veterináře, které neřeší příčinu či škodlivé suplementy). O odmítání přirozené stravy jsme se bavily také v pátém díle podcastu (minuta 53:20) nebo v článku o imunitě (druhá část se věnuje zvířatům, předcházení i řešení obtíží; na YouTube najdete i audioverzi). V šestém díle podcastu „Jak žít ve světe, kde se lidé nechtějí změnit?“ se mimo jiné dozvíte mnoho informací i ohledně přístupu ke zvířatům a mých zkušenostech z praxe (i s vážnými stavy); je to pasáž od minuty 27:02 a pak ještě 45:51 a 1:00:31.

Jedinečný u nás a nezbytný pro každého chovatele vč. „pokročilejších“. To, co nikde veřejně nenajdete.
Detaily o krmení vč. poměru živin obsahuje mimo řady dalších zásadních informací e-book „Velký průvodce ke zdraví domácích mazlíčků a zvířat“. Je o přirozené stravě, prevenci i funkčním řešení menších i vážných obtíží (vč. toho, jak jednat v akutnějších stavech). Většina lidí tyto informace okolo stravy ani léčby nezná, u veterinářů je z podstaty věci neuslyšíte a i zastánci „klasického“ BARF a zvířecí „alternativci“ se bohužel dopouští zásadních omylů, protože nevychází z nezávislé vědy. Průmyslu s domácími zvířaty nejde o zdraví na prvním místě, ale o zisk. Tolik zvířat stále zbytečně z neznalosti nebo pohodlnosti a neotevřenosti majitelů k novým informací trpí a předčasně umírá. Týká se to zejména psů, koček, králíků a hlodavců, ale i slepic, koňů a hospodářských zvířat (i pro ty můžete využít informace z ebooku – zejména v případě řešení obtíží a účinných silných látek, které ale nepoškozují nadále zdraví jako běžná farmaka).
E-book je malá investice na celý život a v ceně životů. Tyto informace u nás nikde veřejně nenajdete, proto jsem e-book psala přes rok a půl a přecházely tomu roky studia i sbírání zkušeností vč. těch velmi bolestných s mými zvířaty. Ty už si teď ale kdokoli. V prosinci 2023 vyšla aktualizovaná, vylepšená verze, o které jsem psala i na FB a majitelé té původní verze si ji mohou pořídit za symbolický poplatek. Noví zájemci (po prosinci 23) dostávají již rovnou aktualizovanou verzi.
Proč je kokosový olej král mezi tuky a kolagen princ mezi bílkovinami?
Kokosový olej (ve variantě RBD bez vůně i ve variantě extra virgin) skutečně svými vlastnostmi mezi zdroji nasycených tuků kraluje a mohl by být základním (teoreticky i jediným) zdrojem tuku ve zdravé stravě. Kolagen je zdravým, hojivým a velmi pro-metabolickým zdrojem živočišných bílkovin (zejména díky glycinu a prolinu). Má svoji velkou roli, ale neslouží jako jediný zdroj bílkovin v pro-metabolické stravě. Bílkoviny a živočišné vitamíny a minerály čerpáme také z dalších živočišných potravin v bio kvalitě, grass-fed nebo z malých (prověřených) farem**. Kolagen je princ mezi nimi! O fyziologicky odpovídajících zdrojích bílkovin, sacharidů a tuků se pravidelně bavíme v článcích zde na webech, v příspěvcích na Facebooku EliHealth, v Pro-metabolické skupině, e-booku pro lidi i zvířata…a nově v podcastu a audio článcích.
** To platí u lidí i domácích masožravých a všežravých zvířat (psů, koček, potkanů…). Akorát na rozdíl od lidí, tak u zvířat je přijatelnou kvalitou i velkochovné maso, vnitřnosti a kosti (a nebo na prostřídání maso z BARF obchodů; kde chceme méně tučné, bez PUFA – bez ryb, bez drůbežích kůží). Pokud si pro domácí mazlíčky nemůžete dovolit vše grass-fed, bio či z menších farem a/nebo prostě k některým částem nemáte v této kvalitě přístup, tak velkochovné maso je stále mnohonásobně lepší, než jakékoli granule a konzervy kvůli jejich složení i způsobu zpracování (viz předchozí kapitola). A zároveň má krmení syrovou, přirozenou stravou výsledek nevyčíslitelné hodnoty – zdraví a prodloužení života bez komplikací, které jinak z podstaty fungování organismu přijdou. Obzvlášť pokud odstraníme i další, dnes bohužel běžné, škodliviny mimo stravu.
Více informací ke zmíněným tématům najdete prokliknutím v textu na další články.
Další informace v mnoha dostupných studiích a článcích, např.:
A. W. Mohammad, N. M. Suhimi, A. G. Kumar, A. Aziz and J. Jahim, „Process for Production of Hydrolysed Collagen from Agriculture Resources: Potential for Further Development“. Journal of Applied Sciences. 2014; Vol 14, Issue 12, Page: 1319-1323, doi: 10.3923/jas.2014.1319.1323.
K. Daaniel, „Essential Roles for Proline, Glycine and Gelatin“, June 18, 2003, westonaprice.com.
Yin, K. Ikejima, GE. Arteel, V. Seabra, BU. Bradford, H. Kono, I. Rusyn, RG. Thurman, „Glycine accelerates recovery from alcohol-induced liver injury“. J Pharmacol Exp Ther. 1998 Aug;286(2):1014-9.
B. Matilla, JL. Mauriz, JM. Culebras, J. González-Gallego, P. González. „La glicina: un nutriente antioxidante protector celular“. Nutr Hosp. 2002 Jan-Feb;17(1):2-9.
R.W. Moskowitz, „Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease“. Semin Arthritis Rheum. 2000 Oct;30(2):87-99. doi: 10.1053/sarh.2000.9622.
N.R. Gotthoffer, „Gelatin in Nutrition and Medicine“, Grayslake, Illinois: Graislake Gelatin Company, 1945.
„Gelatin Treats Ulcers“, August 22, 2006, innovations-report.com.
E. Sgourakis, „Gelatin, collagen and why they are essential“, saturee.com.au
Dr. R. Peat, „Gelatin, stress, longevity“, raypeat.com.